Nagy Testvéred figyel téged a hangja rádszól a falakból
Mindenütt ott van, érzed mégsem látható sehol
George Orwell 1984 című regényéből

Ahogy végigsétálunk a romániai Piata Mare-en (magyarul Nagy Téren) azt érezhetjük, hogy valaki figyel minket. De nem a fagyizó emberek, vagy azok, akik csak a padon üldögélnek. Sokkal inkább az épületek tartják rajtunk a szemüket.

Mindegy, hogy merre megyünk, a tekintetük követ minket.

Nagyszeben csak úgy ismert, mint a város a szemekkel. Eme régi történelmi város utcái egymásba fonódó sikátorokkal vannak összekötve. A gótikus stílusú épületeken a magyar-német hatás tükröződik és sokuknak van egy közös vonása: kicsi tetőtéri ablakok, melyek szemként néznek le rád.

Nagyszeben egyszer a német nyelvű romániai kisebbség, másnéven Erdélyi szászok közigazgatási központja volt. Az emberek azt vallják, a német megszállók szándékosan építették a szemeket, hogy félelmet keltsenek az emberekben – hogy azt érezzék folyamatosan a megfelelő módon kell viselkedniük mert figyelik őket.

És aztán megérkezett a háborodott kommunista diktátor Ceauşescu és ő is a saját hasznára fordította ezeket.

Tetőtéri ablakok, valaki figyel

Valaki figyel, tetőtéri ablak szemek

Aura Imbarus ezeket írta Az erdélyi éjszakából: A zsarnokság, a szabadság, a szerelem és az identitás története című műben:

„A kormány feketelistára tette a családunkat, lehallgatta a telefonunkat és ellenőrizte a leveleinket. A kémek folyamatosan figyeltek, kibontották és elolvasták az összes levelünket. Az összes szomszédunk a titkosszolgálat besúgójává vált. Ha pesszimista és szomorú voltál senki nem vett észre, de ha dacoltál, izgatott voltál vagy vidáman felnevettél, valaki észrevett és elkezdett gyanakodni.”

Aura így írta le a Nagy Teret:

A Nagy Tér alapvetően egy gabonapiac volt, mely az 1400-as évek elején indult, sokszor lefejezések, akasztások helyéül is szolgált. Az épületeken tetőtéri ablakok vannak, melyek finoman kiemelkednek a tetőből szokatlan „szemhéjat” képezve. Úgy néznek ki, mint a fekete, pislogás nélküli emberi szempár mely folyamatosan figyel. Ceauşescu ideje alatt különösen zavarónak és félelmetesnek hatottak. Látnak téged, de neked fogalmas sincs, hogy mi vagy ki bujkál a kísérteties ablakok mögött.

Néhány romániai városban szintén megtalálhatóak ezek a „szemek”, de egyik sem hasonló a nagyszebenihez.

Tetőtéri ablakok megfigyelnek

Az eredeti cikket írta és fotózta Pete Heck

Forrás: https://www.hecktictravels.com/romania-eyes

Tóth Gergely tetőablak beépítő

Szerző: Tóth Gergely

Üdv! Tóth Gergely vagyok, az OnSky.hu vezetője. Szakterületem a tetőtéri ablakok beépítése és cseréje. Elsősorban magánszemélyeknek dolgozunk, amennyiben segítségre van szükséged, keress bátran.