6 legjobb módszer a természetes fény fokozására otthonodban

A természetes fény mindig jobb, mint a mesterséges fény. Gazdag, teljes spektrumú színárnyalatban fürdik tőle a szobád, amelyről az izzók csak álmodozni tudnak; növeli a szervezet “jó közérzet” szerotonin szintjét; és ami a legjobb, pontosan nulla forintba kerül. Mennyire nagyszerű, ugye?

Sajnos sok otthont nem a természetes fény szem előtt tartásával építettek. A házat nem tudod felvenni és a nap irányába fordítani, de van néhány átépítési projekt, amely jelentősen növeli a belső természetes fényt.

1. Fesd le az ereszt fehérre

Most nézz ki az ablakon. Látod azokat a tetőn túlnyúló dolgokat? Ez az eresz. Vagy szabadon hagyják (amint az a képen látható), vagy valamivel beborítják őket. Akárhogy is, ez a rész tükrözi vissza a természetes fényt otthonodba. Az eresz fehér festése az egyik kevéssé ismert módszer a természetes fény fokozására a ház minden szobájába. 

Akkor is megteheted ezt, ha a ház többi része más színű, mivel elsősorban csak belülről fog látszódni, a külső megjelenést nem befolyásolja.

2.Használj világosabb belső fal- és mennyezeti festékeket

A falak és a mennyezetek fehér vagy más világos színre festése a több természetes fény érdekében nem újdonság. De ha nem vagy eléggé meggyőződve, vedd figyelembe ezeket a tippeket:

  • Ezt tartsd észben: a belső fal megfelelő színe az első számú módszer arra, hogy vissza tükrözd a természetes fényt a szobádba. A fényvisszaverési érték (LRV) a tiszta fehérnél 100% is lehet, míg a feketénél 0% -ig terjedhet. A közbenső színek mindegyike nagyobb vagy kisebb LRV-vel rendelkezik.

  • A fehér a legfényesebb: Semmi sem világosabb, mint a fehér. Ha nem igazán csíped a fehéret, de mégis több fényt szeretnél, keverd más árnyalatokkal.

  • A mennyezet fontos: A legtöbb mennyezet okkal fehér: a fehér tükrözi a fényt. Mivel a mennyezetet gyakran figyelmen kívül hagyják a szoba dekorálásánál, a fehér plafon senkit sem zavar. A fényes fehéret részesítik előnyben, mivel a matt felület csökkenti a tükröződést, és a mennyezet fényes festékét nem kell mosogatni, mivel a falakkal ellentétben ezt nehéz bekoszolni.

3. Alakítsd át tükörré falaidat, fényesebb festékekkel

A festékgyártó, Sherwin-Williams mondta: “Minél magasabb a fényesség, annál nagyobb a fényvisszaverő képesség – annál több fény lép vissza egy fényes festékkel festett felületről, mint egy matt festékkel festettről.”

Más szavakkal, ha fényesebb festéket használsz a faladhoz, tükörszerű hatást kapsz. És mint mindenki tudja, a tükrök visszaverik a fényt.

Ez nem azt jelenti, hogy fényes festéket kell használnod (bár megtehet, ha akarod). Sokkal inkább azt jelenti, hogy egy fokkal fényesebbet használj. Tehát, ha szereted a mattot, próbáld ki a tojáshéjat. Ha szereted a tojáshéjat, próbáld ki a félig fényes termékeket. Ha rendkívül sötét helységről van szó, érdemes fontolóra venni a fényes festéket, annak ellenére, hogy ezt általában nem használják a falakon. Ne feledd, hogy a nagyobb fényesség nagyobb fényt jelent.

4. Használj üveg vagy fényvisszaverő csempéket a konyhában és a fürdőszobában

Az üveg csempe a legjobb, ha a fürdőszobádban és a konyhában is tükör hatást szeretnél elérni. A megfelelő fényben az üvegcsempe a rá vetődő fény közel 100% -át visszatükrözi.

A majdnem azonos hatás elérése érdekében használj fényes kerámia csempéket. Hasonlítsd össze a manapság divatos, ám alacsony visszaverődésű beton vagy fa borításokkal.

A maximális tükröződés érdekében kapcsold be a világítást és használj fémes csempéket.

5. Cseréld ki a falfelületet üveg téglára

Nem a legegyszerűbb megoldás, de a leghatékonyabb, ha a külső fal részeit üveg blokkokra cseréljük, és így viszonylag sok természetes fény jut be, ott ahol egyébként nem kerülne fény otthonodba.

6. Telepíts felülvilágító ablakot a mennyezetbe

Lapos tető esetén a felülvilágító ablak egy elképesztően hatékony mód a természetes fény beáramoltatására. Annyi üveg felület van rajtuk, mint egy közepes méretű homlokzati ablakon, ráadásul még felfelé, a nap felé is mutatnak.

Azért is hoznak több fényt a lakásba, mert kisebb valószínűséggel árnyékolják őket kültéri tárgyak, így a felhők által visszavert napfény közvetlenül a házba kerül.

Az eredeti cikk az alábbi oldalon olvasható: https://www.thespruce.com/increase-natural-light-in-your-home-4050531